dinsdag 20 oktober 2015

Groepsfasen

Groepsdynamica

 

 

Een groep is een verzameling van 2 of meerdere personen die met elkaar omgaan. Omdat zij zich met elkaar identificeren (dezelfde muziekstijl etc.) of omdat zij een gezamenlijk doel hebben (diploma halen). 

Er zijn een paar groepsfasen: 
- Voorfase 
- Oriëntatiefase
- Machtsfase
- Affectie fase
- De fase van de autonome groep
- Afsluitingsfase
 
Voorfase: 
In deze fase wordt de groep ontworpen, doelstellingen gemaakt, er wordt gekozen hoe ze te werk gaan, wie gaat welke taak uitvoeren, maken van planningen en hoe groot mag de groep worden. Wanneer er mensen zich later bij de groep vormen krijgen zij deze fase niet vaak niet mee.

 Oriëntatiefase:
In deze fase zie je afhankelijk gedrag in de richting van de leiding of een vast programma, ook zie je dat de groep naar structuur zoekt, er onzekerheid is naar de eigen positie en dat de groep op zoek is naar vertrouwen tussen de onderlinge leden in de groep.
Deze fase wordt afgerond wanneer elk groepslid een plaats heeft gevonden in de structuur van de groep en het gevoel heeft dat hij/zij erbij hoort.


Machtsfase:
In deze fase zijn de groepsleden in staat om hun gevoelens uit te spreken en komen onderlinge betrekkingen steeds meer centraal te staan. In deze fase zie je ook dat er vragen komen rondom macht, dominantie, gezag en verantwoordelijkheid. Elk groepslid probeert in deze fase een zo comfortabel mogelijke positie te bezetten.

Affectiefase:
In deze fase staat de omgang met elkaar centraal. De groepsleden zijn openhartiger over hun gevoelens en over hun persoonlijke leven, dat zorgt ervoor dat ze elkaar steeds beter kunnen begrijpen.

Autonome fase:
In deze fase weet elk groepslid waar ze aan toe zijn ze weten hun positie,ze weten de taken en structuur. Maar ook wordt elk groepslid gewaardeerd en kan zichzelf zijn. Zelfs zonder leiding kan de groep efficiënt werken.

Afsluitingsfase:
In deze fase is al het werk gedaan en gaat de groep uit elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten