donderdag 5 november 2015

Huishoudelijk geweld

Mishandeling

 


Sire - Kindermishandeling 

Een aantal uitspraken:

De meest voorkomende vorm van oudermishandeling is:
- Psychische mishandeling                35%
- Lichamelijke verwaarlozing            28%
- Financieel misbruik                        20%

De meest voorkomende vorm van kindermishandeling is:
- Emotionele mishandeling                10%
- Lichamelijke verwaarlozing             28%
- Seksueel misbruik                           4,5%

45% van alle mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-70 jaar is ooit slachtoffer geweest van huishoudelijk geweld.

Er wordt geschat dat 200.000 personen per jaar slachtoffer worden van huishoudelijk geweld. 

75% is van meer ernstige aard. 65% lichamelijk en 8% seksueel misbruikt.

60% is partner geweld, 60% vrouw en 40% man slachtoffer.

118.000 (2010) kinderen slachtoffer van huiselijk geweld per jaar.

2.939 (2012) slachtoffers per jaar van seksueel misbruik

25.500 kinderen per jaar getuige van huiselijk geweld.

Ongeveer 25% van de ouderen is slachtoffer van huiselijk geweld. Naar mate men ouder wordt neemt de kans op geweld toe.

Tussen 674-1914 personen worden per jaar slachtoffer van huwelijkse dwang.
  
Vormen van huiselijk geweld:
- (Ex)partner geweld
- Kindermishandeling en verwaarlozing
- Ouderen mishandeling en verwaarlozing
- Eer gerelateerd geweld
- Huwelijksdwang en  huwelijkse gevangenschap
- Genitale verminking
- Mishandeling van ouders

Zelf heb ik de scheiding tussen mijn ouders meegemaakt. Zij gingen niet geheel vriendelijk uit elkaar, het was vaak slaande ruzie en dat heb ik vaak meegemaakt. Verder ben ik niet in aanraking geweest met huiselijk geweld.

ARBO & wetgeving

Protocollen en procedures

 





Procedures zijn een geheel van wetten, richtlijnen, voorschriften en protocollen in een organisatie die voorschrijven wat te doen of hoe je te gedragen. Procedures geven duidelijkheid, kwaliteit, coördinatie en veiligheid.

Er zijn verschillende soorten procedures:
- Wettelijke procedures
      - Wet op de Identificatieplicht
      - De belastingwetgeving
      - De ARBO Wet
      - De privacywetgeving
      - De kwaliteitswet Zorginstellingen
- Gedragscodes
- CAO en sociaal beleid

- Werkvoorschriften
- Veiligheidsvoorschriften
- Milieuvoorschriften
- Procedures huisstijl
- Ziekteverzuimprocedures
- En nog meer

Gedragscodes gaan over de manier van omgaan met doelgroepen/cliënten en collega's, ethische aspecten en geheimhouding. Het zijn manieren waarmee je met een bepaalde groep omgaat. Een groep van kinderen die mishandelt zijn ga je anders mee om dan met een groep mensen die een verstandelijke beperking heeft.

We hebben een stelling gehad over procedures, deze was: 'Als sociaal cultureel werker moet ik me altijd aan de procedures van mijn organisatie houden.' Ik ben het daarmee eens, omdat je niet zomaar van alles kunt doen binnen een organisatie. Zij hebben procedures opgesteld waar iedereen zich aan moet houden en dat betekend ook dan ik dan moet. Ook geef je een goed voorbeeld wanneer jij je aan de procedures houdt, anderen mensen zullen zich misschien ook sneller aan de regels houden en het staat netjes voor de organisatie.

Op school hebben we door het gebouw gelopen om te kijken hoe we de veiligheid kunnen verbeteren van het gebouw. We hadden een aantal punten gevonden die niet veilig waren.
- Schimmel op het plafond.
- Bij de trapleuning zijn stukken muur die verder uitsteken, dat kan ervoor zorgen dat je met je vinger tussen de leuning en de muur komt vast te zitten.
- De deuren waarmee je naar buiten kan, om bijvoorbeeld te gaan roken, zijn niet allemaal open. Soms is er maar een deur waardoor je naar buiten kan, wanneer er brand zou zijn kan niet iedereen door die ene deur naar buiten.

De school zou de platen met schimmel kunnen vervangen, de muren bij de leuning zo aanpassen dat je er niet meer tussen kan komen en meer deuren naar buiten open maken.

Op stage hebben we ook een aantal procedures, zoals: op tijd aanwezig zijn en zou je later zijn laat het weten aan de des betreffende persoon en een andere is dat als je afspreken hebt gemaakt binnen een werkgroep jij je hier aan houdt.
Zelf houd ik me aan die regels, wanneer ik niet op tijd kan zijn laat ik het weten aan de staf die op dat moment aanwezig is en afspraken die ik samen met anderen maak in een werkgroep houd ik me ook aan.

dinsdag 3 november 2015

Gastles

Les van Rina Kerkhof





Deze les kregen we informatie over trauma's. Het was op zich een zeer interessante gastles omdat we van haar te horen kregen hoe een trauma kan ontstaan en hoe dat er ongeveer in het hoofd eruit ziet.

Het enige wat ik zelf wel jammer vond is dat ze niet haar eigen verhaal deelde. Ze was voornamelijk aan het vertellen hoe een trauma kan ontstaan en niet hoe zij er zelf mee overweg gaat. Ze werkt zelf met mensen met een traumatische ervaringen en daarom zou het ook zeer interessant geweest zijn als  ze zelf had gedeeld hoe ze met deze mensen werkt en hoe ze er zelf mee omgaat.

Maar verder vond ik het wel heel interessant want ik heb nooit geweten hoe een trauma ontstaat en wat er dan met een persoon kan gebeuren.
 

Moderne psychologie

Positieve psychologie


Positieve psychologie ontkent niet het belang van studie en behandeling van menselijke zwakte, maar benadrukt dat menselijke kracht zeker zo belangrijk is als menselijke zwakte.

We hebben tijdens deze les hebben we met twee personen besproken wanneer wij echt gelukkig waren. Voor ons beide was dat het moment die we doorbrachten met de gene waar we van houden en nu een relatie mee hebben. 
We hebben elkaar ook nog verdiepende vragen gesteld waarom het je zo gelukkig maakt. Daar kwam uit dat we het allebei heel prettig vonden om met iemand samen te zijn waar we van houden en dat maakt ons heel erg gelukkig.

Een andere opdracht was dat we een blaadje door de klas moesten laten gaan en dan mochten klasgenoten hierop schrijven wat jouw kwaliteiten zijn. Hieronder is wat ze voor mij hebben opgeschreven.

 
De talenten die mijn klasgenoten hebben opgeschreven heb ik zelf ook al vaker gehoord. Omdat mensen vaak zeggen dat ze dit goede talenten vinden blijf ik eraan werken zodat het mijn talenten blijven.

Positieve psychologie heeft 3 doelen:
Psychologie
1. Zou net zoveel met de menselijke kracht bezig zijn als met de menselijke zwakte
2. Zou zich net zo bezig moeten houden met het ontwikkelen van sterke punten als met het repareren van schade
3. Het zou net zo bezig moeten zijn om de levens van normale mensen meer voldoening te laten geven

Flow
het gevoel van
- Ergens helemaal op in gaan
- De tijd vergeten
- De activiteit gaat vanzelf
- Na afloop van een moment of activiteit voel je je helemaal voldaan

Flow is het gevoel dat je krijgt als je vol aandacht met iets bezig bent waar je in opgaat
en waar je van geniet. Je komt alleen in flow als je iets doet wat voor jou authentiek is en past bij je persoonlijke waarden en kwaliteiten. 


Flow ontstaat wanneer je:
- Een duidelijk doel hebt
- Onmiddellijk weet of je vooruitgang boekt
- Je vaardigheden volledig benut
- Je uitgedaagd voelt
- Geconcentreerd bezig bent
- Controle hebt over de situatie


Zelf kon ik alleen niet een moment bedenken wanneer ik echt flow heb meegemaakt, maar het kan ook zijn dat het volledig onbewust gebeurd en dat ik het daarom niet zo weet. 

Psychologische stromingen

Oude psychologische stromingen













Tijdens deze les hebben we oude psychologische stromingen gehad. Omdat vanuit vroeger waren er verschillende mensen die zich bezig hielden in het gedrag van mensen. We hebben er een aantal van besproken:

- Behaviorisme
- Psychoanalyse
- Humanistische psychologie
- Positieve psychologie

Charcot onderzoekt gedragsstoornissen en lichamelijke beperkingen zonder aanwijsbare reden, zoals bij verlamming of hysterie. Hysterie is een psychische aandoening of een gemoedstoestand. Hysterie houdt in dat jij je zelfbeheersing verliest of een ernstige vorm van angst.

Shellshock 
Dit is een heftig filmpje wat laat zien hoe militairen van de 1ste wereldoorlog last hebben van alles wat ze hebben meegemaakt tijdens te oorlog. Shellshock wordt veroorzaakt door traumatische gebeurtenissen en ervaringen en dit uit zich lichamelijk. Tegenwoordig noemen we dit PTSS.

Behaviorisme
Hier wordt gesteld dat het gedrag aangeleerd is en dat je als mens alles kan aan en afleren. Alles wat een mens doet, denkt of voelt is een gedrag dat al beschreven kan worden aan de hand van externe factoren. De belangrijkste grondleggers hiervan zijn Wtson en Pavlov.
Bij behaviorisme is er sprake van klassieke conditionering, conditionering is het aanleren van gedrag.
Een voorbeelden hiervan zijn Little Albert, Conditionering honger hond

Zelf vind ik het zeer interessant hoe het gedrag wordt aangeleerd in beide filmpjes. Ik wist niet dat je gedrag zo gemakkelijk kon aanleren.

dinsdag 20 oktober 2015

Dramadriehoek & Winnersdriehoek

Psychologische spelen




De dramadriehoek verwijst naar die hoofdrolspelers: de aanklager, de redder en het slachtoffer. Mensen zitten in de punten van de dramadriehoek zonder dat ze het zelf doorhebben, de rol die ze op dat moment hebben wisselt per communicatie.

 De aanklager:
Hij verwijt de ander dat hij of zij het niet goed doet, niet luistert naar goede raad of zelf de oorzaak is van allerlei tegenslagen of misslukkingen. Kenmerkend is dat de aanklager uit de sloot haalt.
De aanklager zorgt ervoor dat hij niet verantwoordelijk is en voelt zich beter dan anderen ook houdt hij  de rest op afstand.

 De redder:
De redder is degene die het wel weet of het probleem voor een ander zal oplossen, hij neemt hier verantwoordelijkheid over en maakt daarmee de ander klein. Kenmerkend van de redder is dat hij 'er boven staat', hij weet het toch allemaal beter.
De redder maakt zichzelf belangrijker dan de ander en maakt anderen afhankelijk van zijn of haar werk en de redder kan laten zien hoe goed hij of zij is.
 
 Het slachtoffer
Het slachtoffer ontkent zijn eigen verantwoordelijkheid en vraagt op een manipulerende manier (negatieve aandacht) steun en aandacht. Het slachtoffer trekt voornamelijk de redders aan. Kenmerkend van het slachtoffer is dat hij veel klaagt, jammert en zich hulpeloos gedraagt. 
Het slachtoffer zorgt ervoor dat er voor hem of haar gezorgd wordt, hij zorgt ervoor dat hij geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen en niet hoeft na te denken over een project.

Het drama houdt in dat ze niet op een gelijkwaardige manier met elkaar kunnen communiceren, iedereen zit in hun eigen rol waardoor ze niet op het zelfde niveau kunnen praten. Ook nemen ze geen eigen verantwoordelijkheid. Ze duwen anderen in een van de andere rollen en uiteindelijk blijft iedereen met een vervelend gevoel achter.

Hieronder zie je hoe zij tegenover elkaar staan:


Er zijn verschillende niveaus in de psychologische spelen:

Eerstegraadsspelen:
Deze worden geaccepteerd binnen de sociale omgeving van de spelers.

Tweedegraadsspelen:
Deze worden door de spelers liever in het verborgene uitgevoerd, al is de schade vaak beperkt en niet onomkeerbaar.

Derdergraadsspelen:
Deze kunnen behoorlijke (psychische of lichamelijke) schade of letsel veroorzaken bij één of meer van de spelers.

Wanneer je het spel kent kun je er ook uit blijven door in de winnaarsdriehoek te gaan.
Deze bestaat uit realisme, feedback geven en ontvangen en helpen.



 De aanklager:
De aanklager kan zijn gedrag positief ombuigen door op een vriendelijke en constructieve manier feedback te geven.

 De redder:
De redder kan zijn gedrag ombuigen in hulp door duidelijke afspraken te maken en nooit meer te doen dan nodig.

 Het slachtoffer:
Het slachtoffer heeft realisme nodig om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen in plaats van andere als de schuldige aan te wijzen. Het slachtoffer moet zelf ook op zoek naar oplossingen voor zijn problemen.

Dus wanneer je in een situatie zit waarin je merkt dat het de psychologische spelen begint te worden, zorg er dan voor om de verantwoordelijkheid te nemen en naar de winnaarsdriehoek over te stappen.

Groepsfasen

Groepsdynamica

 

 

Een groep is een verzameling van 2 of meerdere personen die met elkaar omgaan. Omdat zij zich met elkaar identificeren (dezelfde muziekstijl etc.) of omdat zij een gezamenlijk doel hebben (diploma halen). 

Er zijn een paar groepsfasen: 
- Voorfase 
- Oriëntatiefase
- Machtsfase
- Affectie fase
- De fase van de autonome groep
- Afsluitingsfase
 
Voorfase: 
In deze fase wordt de groep ontworpen, doelstellingen gemaakt, er wordt gekozen hoe ze te werk gaan, wie gaat welke taak uitvoeren, maken van planningen en hoe groot mag de groep worden. Wanneer er mensen zich later bij de groep vormen krijgen zij deze fase niet vaak niet mee.

 Oriëntatiefase:
In deze fase zie je afhankelijk gedrag in de richting van de leiding of een vast programma, ook zie je dat de groep naar structuur zoekt, er onzekerheid is naar de eigen positie en dat de groep op zoek is naar vertrouwen tussen de onderlinge leden in de groep.
Deze fase wordt afgerond wanneer elk groepslid een plaats heeft gevonden in de structuur van de groep en het gevoel heeft dat hij/zij erbij hoort.


Machtsfase:
In deze fase zijn de groepsleden in staat om hun gevoelens uit te spreken en komen onderlinge betrekkingen steeds meer centraal te staan. In deze fase zie je ook dat er vragen komen rondom macht, dominantie, gezag en verantwoordelijkheid. Elk groepslid probeert in deze fase een zo comfortabel mogelijke positie te bezetten.

Affectiefase:
In deze fase staat de omgang met elkaar centraal. De groepsleden zijn openhartiger over hun gevoelens en over hun persoonlijke leven, dat zorgt ervoor dat ze elkaar steeds beter kunnen begrijpen.

Autonome fase:
In deze fase weet elk groepslid waar ze aan toe zijn ze weten hun positie,ze weten de taken en structuur. Maar ook wordt elk groepslid gewaardeerd en kan zichzelf zijn. Zelfs zonder leiding kan de groep efficiënt werken.

Afsluitingsfase:
In deze fase is al het werk gedaan en gaat de groep uit elkaar.

maandag 19 oktober 2015

Nature & Nurture

Wie ben ik

Mijn naam is Charissa en zit in het 2de leerjaar van Sociaal Cultureel Werk. Voor de lessen scw moeten we een blog bijhouden over wat we hebben geleerd. Deze week hebben we uitleg gekregen over nature en nurture.

Is iets aangeboren of aangeleerd?


nature-2

Voor deze les hebben we de opdracht gekregen om een test te maken. Dit was The Big Five. Het is een test waarbij je kan zien wat je hoe je persoonlijkheid in elkaar zit. Op 5 punten kun je daarop scoren en het laat je dan zien waar je ongeveer zit. 
De punten zijn emotioneel onbekommerd (emotionele stabiliteit), onbaatzuchtigheid (open staan voor belangen en wensen), gewetenvolheid (doelgerichtheid), extravertheid (het nodig hebben van sociale prikkels) en openheid (of je praktisch bent of buiten de paden gaat kijken). Toen ik de test gemaakt had vond ik zelf dat de scores wel redelijk overeen kwamen met hoe ik mezelf zie. Natuurlijk is het ook maar een gratis test die ik heb gemaakt en is het resultaat ook niet de daadwerkelijke waarheid. 

Maar waar komt nou het gedrag vandaan. 
- Nature: komt voort vanuit eigenschappen die in je genen zitten. Het aangeboren gedrag. - Nurture: komt voort uit oefening en invloed van de omgeving. Het aangeleerde gedrag. 
Gedrag is waarneembare handelingen, dus direct zichtbaar voor jezelf en anderen. Maar ook handelingen die niet waarneembaar zijn, je innerlijk gedrag en de onbewuste handelingen. 

Er is al jaren een discussie tussen erfelijkheid en de omgeving waarin jij je bevindt. Welk gedrag is aangeboren en wat is aangeleerd. Het is iets wat niet makkelijk aantoonbaar is, je kunt niet gemakkelijk zeggen dat gedrag bij een persoon is aangeboren of wanneer het is aangeleerd.